Составот на хидрауличниот менувач

2021-11-03

1. Елемент за напојување (хидрауличен пренос)
Елементот за напојување е уред за конверзија на енергија што ја претвора механичката енергија внесена од главниот двигател во енергија на притисокот на маслото. Неговата функција е да обезбеди масло под притисок за хидрауличниот систем. Енергетските компоненти се различни хидраулични пумпи.

2. Активатор (хидрауличен менувач)
Активаторот е уред за конверзија на енергија што ја претвора енергијата на притисокот на маслото во механичка енергија. Неговата функција е да дава сила и брзина (линеарно движење), или вртежен момент и брзина (ротационо движење) управувани од масло под притисок. Таквите компоненти вклучуваат различни хидраулични цилиндри и хидраулични мотори.

3. Контролен елемент за прилагодување (хидрауличен менувач)
Елементот за контрола и подесување се користи за контрола или прилагодување на притисокот, протокот и насоката на маслото во хидрауличниот систем за да се осигура дека активирачот ја завршува очекуваната работа. Таквите компоненти главно вклучуваат различни вентили за прелевање, вентили за гас и вентили за насочување. Различни комбинации на овие елементи формираат хидраулични преносни системи со различни функции.

4. Помошни компоненти (хидрауличен менувач)
Помошните компоненти се однесуваат на резервоар за масло, цевка за масло, спој на нафтоводот, акумулатор, филтер за масло, манометар, мерач на проток и разни елементи за запечатување. Овие елементи ги играат улогите на дисипација на топлина, складирање масло, транспорт на масло, поврзување, складирање енергија, филтрација, мерење на притисок, мерење на проток и запечатување за да се обезбеди нормално функционирање на системот. Тие се незаменлив дел од хидрауличниот систем.

5. Работен медиум
Работниот медиум ја игра улогата на пренос на движење, моќ и сигнал во хидрауличниот пренос и контрола. T како медиум е хидраулично масло или друга синтетичка течност.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy